Bowling

De bästa bowlingtipsen

Bowling är en populär sysselsättning i Sverige och det finns cirka 250 bowlinghallar med totalt 2 500 banor. Här följer lite tips du kan ha nytta av när du ska spela Bowling.

Bowlingskor

Använd alltid bowlingskor när du bowlar, det finns att hyra i bowlinghallen.

Bowlingklotet

Stoppa in tummen, ringfingret och långfingret i klotet. Tummen skall inte fastna i klotet. Använd så tungt klot som möjligt.

När du ska spela

Ställ dig vid den mittersta pricken på ansatsen innan du går fram och kastar. Sikta med hjälp av pilarna på bowlingbanan. Gå framåt samtidigt som du börjar pendla med klotet. Stanna innan övertrampslinjen när du kastar klotet. Träffar du för långt åt höger, så flytta ansatsen till höger.

Hel eller halvklot?

Använder du bolwlingbanans klot är det halvklot, aka spärrklot. Har du ett privat riktigt klot kan det vara ett helklot med förskjuten kärna och fingertipp.

De privata kloten har oftast förskjuten mittpunkt och skruvas som mest om man har fingertipp och släpper iväg ”rakt fram” och snärtar till med fingrarna. Man drar ihop fingrarna så att de ligger mitt i handflatan när man är klar.

Kör du med bowlingbanans klot som inte är till för att skruvas med så får du vrida sönder handen. Det finns flera metoder för det…

  1. Gör som med proffskloten men hålla handen lite snett och på så sätt få snurr på klotet.
  2. Vrid handen vid utsläpp. Rekommenderas ej då det sliter på handled något fruktansvärt.

Viktiga saker i bowlingen

  1. Sikta inte på käglorna, sikta på märkena som finns en bit ut i banan. De runda prickarna.
  2. Se till att fullfölja armrörelsen. En bra övning är att dricka vatten, när du släppt klotet så låtsas du ha ett glas vatten som du dricker eller häller i håret. Denna övning kan dock se lite töntig ut…
  3. Stå kvar efter utkast, gå inte tillbaka förrän klotet är framme vid käglorna. Helst så skall du stå kvar och känna efter så att du har gjort rätt, och tänka på vad du kan förbättra och ändra till nästa kast.
  4. Ha balans vid utkastet.
  5. Se till att ha rätt ben längst fram när du kastar iväg klotet. Håller du klotet i höger hand ska du ha vänster ben fram vid utkastet.

Observera! Om du köper ett riktigt klot och sen spelar mycket så kör en del med vanliga klot också. Annars kan du inte spela med vanliga bowlingklot och det kan vara lite pinsamt när man spelar med polarna å snittar på typ 120 poäng.

Har man behov att köpa klot men inte har pengar så kan man besöka lana24.se för ett lån eller så kan man ibland låna klot. Man kan även hitta begagnade klot på blocket om man inte har eller inte vill låna pengar.

Övrigt att tänka på

Beträd aldrig bowlingbanan. Det ligger olja på banan och det finns risk att du halkar och skadar dig. Lämna företräde till den som ska kasta på höger sida om dig.

Ha en bra dag i hallen och hoppas du får nytta av våra bowlingtips .

Vill du gå med i en förening så ta en närmare titt på Svenska Bowlingförbundet vilka klubbar som finns nära dig.